Eerste feministische golf

De periode tussen 1870 en 1920 wordt de 'Eerste feministische golf' genoemd. In die tijd wilden steeds meer vrouwen gelijke rechten als mannen. Een belangrijk persoon in Nederland tijdens de eerste feministische golf is Aletta Jacobs. Zij is de eerste Nederlandse vrouw die afgestudeerd is aan een Universiteit. Tijdens de eerste feministische golf, streden vrouwen voor bepaalde gelijke rechten als mannen, zoals kiesrecht, toegang tot Universiteiten en andere scholen, en betaald werk. 

Aletta Jacobs vond dat ze het recht had te stemmen, aangezien ze aan dezelfde eisen voldeed als de mannen. Ze had een opleiding gevolgd, was zelfs arts, en ze voldeed aan de wettelijke belastingverplichtingen. Toch mocht ze niet stemmen. Zelfs de Hoge Raad weigerde het.

Uiteindelijk kregen vrouwen pas in 1917 het actief kiesrecht, dit houdt in dat ze als volksvertegenwoordiger verkozen konden worden. Twee jaar later, in 1919, kregen vrouwen het passief kiesrecht, dit houdt in dat ze zelf ook mochten stemmen.

Natuurlijk vond de eerste feministische golf niet alleen in Nederland plaats, dit gebeurde in verschillende landen. Bijvoorbeeld in Engeland. maar daar ging het er niet zo rustig aan toe. In tegenstelling tot in Nederland, waren er in Engeland gewelddadige protesten en opstootjes nodig voordat de feministen hun zin kregen.

Aletta Jacobs

Maak jouw eigen website met JouwWeb